Ezine Pusula ← Ana Sayfa
Gündem

“Dezenformasyonla mücadele bir gereklilik, bir ihtiyaç haline gelmiştir”

✍️ Ezine Pusula 📅 19 Kasım 2022 11:16 👁️ 3885 görüntüleme

Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği Erasmus + programı kapsamında düzenlenen Dijital Çağda Sosyal Ağlar Hukuku Çalıştaylarının sonuncusu yapıldı. Toplantıya katılan Genel Müdür Yardımcısı Onat, dezenformasyonla mücadelenin bir gereklilik ve ihtiyaç haline geldiğini söyledi.

Daha önce Erzurum, Ankara, Ordu, Diyarbakır, Antalya, İzmir’de düzenlenen Dijital Çağda Sosyal Ağlar Hukuku Çalıştayı’nın İstanbul programı, İletişim Başkanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü Salonunda gerçekleştirildi. Akademisyen Doç. Dr. Turgay Yerlikaya ve Avukat Sezgin Tunç’un uzman konuşmacı olarak yer aldığı çalıştaya katılan BİK Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat, Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun TBMM’de kabul edilmesinin basın, internet haberciliği ve dezenformasyonla mücadelede bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Dijital dünyanın hayatımızı kolaylaştırmasından daha ziyade ürettiği manipülasyon ve dezenformasyon başta olmak üzere insanlığa verdiği zararlar ile hukuk çerçevesinde mücadele konuları üzerinde durulmasının daha önemli hale geldiğine işaret eden Onat, “Ne yazık ki manipülasyonun, dezenformasyonun önemli bir bölümünü üretilen haberlerde görüyoruz. Sosyal medya kullanıcılarının ürettiği ve çok kısa sürede yaydığı bir cümlenin, kitleleri nasıl yönlendirebildiğine şahit oluyoruz. Üstelik bu haberlerde ve sosyal medya mesajlarında bir kasıt, bir bile isteye durumu da var. Günümüzde bir güvenlik meselesi haline gelen manipülasyon ve dezenformasyonla mücadele bir gereklilik, bir ihtiyaç haline gelmiştir. Dolayısıyla hukuk ve iletişim alanında eğitim alan veya almış gençlerimizin, bu tür çalıştaylara katılımını ve onların fikirlerini almayı çok değerli buluyorum. Bilgi kirliliğinin ve yalan haberlerin yayılmasının önüne ancak bilinçli nesiller ile geçebiliriz” dedi.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgay Yerlikaya ise ABD başkanlık seçimlerine müdahale edilmesinin ardından “sosyal medya riskinin” daha fazla öne çıktığına işaret ederek, “Sadece ABD başkanlık seçimlerinde değil, Brexit sürecinde, 2017’de Fransa’da Macron’un seçildiği cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve ülkemizde 2019 yerel seçimlerinde seçmen davranışlarını etkilemeye dönük olarak bu platformlarda ciddi manipülasyonların yapıldığı çok somut bir biçimde ortaya konuldu. İnternet artık imkanlarının ötesinde riskleri üzerinden tartışılan bir mecra haline geldi. Sadece seçmen davranışlarına müdahale ile de bitmiyor. Bu mecralar terör örgütlerinin propaganda aracı olarak kullanılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Avukat Sezgin Tunç da dezenformasyonla mücadelede hukuki düzenlemelerin önemine işaret ederek, kişisel verilerin korunması ve erişim engelleme kararlarına ilişkin detaylı bilgi sundu. Çalıştay, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Haber Merkezi

İlgili Haberler

Diyanet’ten Öğretmen, Öğrenci ve Velilere Tatil Dönemlerine Özel Umre İmkânı
23.08.2026
Ezine’de Minik Öğrencilerden Şehitler Camii’ne Gönülden Destek
22.08.2026
Kalkım Beldesi’nde Doğalgaz Sevinci: İlk Borular İndirildi
16.08.2026
Kalkım Orman İşletme Müdürlüğü’nde Bayrak Değişimi: Gülseren Solmaz Görevine Başladı
16.08.2026
2027 Yılı Hac Kesin Kayıt Süreci Başladı
04.08.2026
Ezine’de Sağlık Kurumları Arasında İş Birliği Güçleniyor: Uzman Hekimlerden Sağlıklı Hayat Merkezine Ziyaret
03.08.2026
Çanakkale'de Din Görevlileri Hünerlerini Sergiledi: İl Birincileri Bölge Finaline Gidiyor
03.08.2026
Ezine İlçe Tarım'dan Zeytin Üreticilerine Uyarı: Zeytin Sineğiyle Mücadele Başladı
02.08.2026
Kaymakam Yusuf Kaptanoğlu, Uluköy’de Vatandaş ve Esnafla Buluştu
02.08.2026
Ezine’de Yılın Düğünü: Müge ve Ersin Dünya Evine Girdi!
12.07.2026
Çanakkale yatırımcıların radarında
06.07.2026
VODAFONE TÜRKİYE CEOSU ENGİN AKSOY’DAN EZİNE’YE SÜRPRİZ ZİYARET!
06.07.2026
Bülent Turan'dan Ezine'ye 20 Milyon TL'lik hibe desteği
06.07.2026
AZİZ ALBAYRAK’TAN EZİNE BELEDİYESİ’NE SERT TEPKİ "BU KELİMENİN TAM ANLAMIYLA HİZMET KAÇAKÇILIĞIDIR”
06.07.2026
ÇOMÜ’den önemli proje
06.07.2026
KAYMAKAM KAPTANOĞLU’NDAN ÇAMLICA KÖYÜ YANGIN GÖZETLEME KULESİ’NE İNCELEME
06.07.2026